Европейският съюз заедно със САЩ планират да се проведат две срещи

...
Европейският съюз заедно със САЩ планират да се проведат две срещи
Коментари Харесай

ЕС и САЩ планират две заседания на Съвета по търговия и технологии

Европейският съюз дружно със Съединени американски щати възнамеряват да се проведат две срещи в първата половина на 2022 година за разискване на въпросите за разширение на двустранното съдействие в региона на технологиите и търговията. Това оповестява организация Bloomberg като се позовава на изпълнителния заместник-председател на Еврокомисията с сектор „ Икономика в полза на хората “  Валдис Домбровскис.

По неговите думи, едната среща  ще бъде онлай, до момента в който за другата се възнамерява и персоналното присътствие на представителите на договарящите страни. Най-вероятно, двете съвещания ще бъдат през месец май.

" Ние организирахме среща на всичките 10 съпредседатели на работни групи в Европейски Съюз, с цел да оценим състояниянието на нещата и да дадем рекомендации за водене на договарянията. Трябва да кажа, че работата се движи напред във всичките 10 групи ", е споделил Домбровскис.

Както са съобщили други източници на организацията в Европейски Съюз, съюзът преглежда опцията да обсъжди със САЩ  стратегия за направа на световни стандарти за новите технологии, такива като изкуствения разсъдък и квантовите калкулации. По тяхна информация, сходни стъпки могат да се подхващат в отговор на активизацията на Китай в тази област.

Освен това, измежду тематиките за разискване могат да влязат и експортният контрол и инспекцията на задграничните вложения.

Решението за основаване на двустранен Съвет по търговия и технологии, който да се заеме с развиването на зелените и цифровите технологии, беше взето през юни съгласно резултатите от срещата на върха Европейски Съюз - Съединени американски щати. В първото съвещание на съвета на 30 септември в Питсбърг взеха присъединяване държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, министърът на торговията Джина Раймондо, представителят на Съединени американски щати в комерсиалните договаряния Катрин Тай, а също по този начин и заместник-председателите на Еврокомисията Валдис Домбровскис и Маргрете Вестагер.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР